04212014Headline:

Veshi

earsValët e zërit kapen së pari nga llapa e veshit të jashtëm, i cili mbledh ato dhe i drejton për në kanalin dëgjimor. Pastaj valët godasin daullen e veshit ose membranën timpanike që shtrihet gjatë fundit të brendshëm të kanalit dëgjimor dhe e bëjnë atë të dridhet. Tre Kockat e veshit të brendshëm (të quajtur çekici, kudhra dhe yzengjia), i çojnë këto dridhje te kërmilli i veshit, një organ në formë spiraleje në veshin e brendshëm.
Dridhjet e zërit që futen në kërmillin e veshit krijojnë valë në lëngun që ai përmban. Këto valë bëjnë që një ndarje delikate, membrana bazilare të ndryshojë formën e saj.
Frekuencat e ulëta shkaktojnë një dhembëzim në membranën bazilare afër kërmillit të veshit, ndërsa frekuencat e larta shkaktojnë një dhembëzim afër fundit tjetër në majë të kërmillit të veshit. Kur membrana bazilare deformohet nga një valë zëri që vjen në të, organi i Kortit gjithashtu zhvendoset. Ky organ përmban receptoret dëgjues, një koleksion qelizash me zgjatime në formë qimesh. Sipër tij është membrana tekstoriale. Lëngu te kërmilli i veshit e shtyn lart membranën bazilare, kështu që qelizat me zgjatime në formë qimesh fërkohen me membranën tektoriale. Ky veprim shkakton menjëherë impulse nervore në nervin dëgjimorë i cili përcjell mesazhet deri në lobet temporale të trurit!What Next?

Nëse doni të lexoni të parët Keshillat tona, shkruani Adresën tuaj Email më poshtë

Recent Articles

Leave a Reply nga Facebook
Ose Komentoni nga hapësira më poshtë


Shënim:
-Adresa E-Mail duhet të jetë e vlefshme, përndryshe komentet nuk do të aprovohen!
-Mos e dërgoni të njëjtin koment dy herë!


Submit Comment